Repertoriu

Proveniența cuvântului JOC
Proveniența cuvântului JOC

„Călușarii”

Dans ritual masculin

Unul din cele mai vechi dansuri rituale masculine, rămas ca o relicvă de la stămoșii moldovenilor-daci și romani. Exprimă bărbăția, triumful asupra forțelor malefice. Este interpretat de către dansatori virtuoși, puternici care posedă o tehnică perfectă. E însoțit de strigături specifice.

„Crăițele”

Dans liric feminin

Crăițele este un dans liric feminin din categoria horelor. Se interpretează grațios, în ritm lent, simbolizează gingășia feciorelnică, frumusețea, eleganța și mîndria moldovencei. Răspîndit în centrul Moldovei.

JOC
JOC
JOC
JOC

„Suita de dansuri Bucovinene”

Suita bucovineană se constituie din 6 jocuri (Huţulca, Hora Bucovinei,Trilişeşti, Arcanul, Bălăceasca, Ţătăneasca) ce reprezintă irepetabila zonă a Ţării de sus , unde s-au păstrat nealterate obiceiurile şi tradiţiile acestor locuri de basm.

Paşii lini de horă, bunăoară sunt urmaţi imediat de mişcările dinamice ale sîrbei, care au alimentat dintotdeauna optimismul şi încrederea băştinaşilor în zilele ce vin, în propriile aspiraţii de viitor. Aici îşi dau fericit îtîlnire timpul eroic de ieri cu cel paşnic de astăzi.

Fermecătoare sunt costumele populare ce redau gustul fin al bucovinenilor pentru frumos şi pentru punerea în circuit a valorilor inestimabile ale poporului românesc.

„Mărunțica”

Este un dans pentru tineri, specific pentru raioanele de sud ale Moldovei. Se dansează cu pași mărunți și deși.

JOC
JOC
JOC
JOC

„Suita din Carpați”

În această suită sunt încadrate dansuri din 3 regiuni- Bucovina, Huțul, Transcrpatia.

Ele exprimă caracterul artei coregrafice specific zonei.

Surprinde prin coloritul costumelor originale, prin muzica dinamică și armonioasă, prezentată în scenă în forma unei sărbători populare.

„Suita Bulgărească”

Suita e compusă din 3 dansuri populare răspîndite în zonele locuite de bulgari. Dedicată Zeului Antic al vinului-Bahus.

JOC
JOC
JOC
JOC

„Dansul Răzeșilor Orheieni”

Răzășasca este un dans traditional, “fundamentul” jocului popular moldovenesc.

De la primii pași le transmite spectatorilor dispoziție de sărbătoare, veselie. Reflectă, în special, trăsăturile tipice ale coregrafiei populare din raioanele centrale ale Moldovei.

„Dans de Cordu”

«Codru» este un dans dinamic și expresiv care reflectă optimismul folcloric din localitățile montane ale Balcanilor. Are o compoziție, cu murmur feminin, sărituri masculine cu o tehnică virtuoasă și un ritm specific, semnifică mîndriaб curajul temperamentul poporului.

JOC
JOC
JOC
JOC

„Sărbătoreasca”

    Este compusă din 4 tablouri coregrafice:
  • ”Bătuta” dans masculin
  • ”Hostropățul”-dans mixt
  • ”Mîndrele”- dansul frumușelelor
  • „Sîrba” –dans de sărbătoare